Gadjos koncert Atlas Aarhus

Om koncerten

På romani betyder Gadjo “de andre” – mennesker, der ikke er sigøjnere; og især de, der ikke desto mindre har noget at gøre med sigøjner-kulturen. Lidt lige som medlemmerne i Gadjos måske. Men denne gruppe har virkelig forfinet og uddybet deres viden om folkemusikken fra Balkan. Medlemmerne har i årevis været dybt engagerede i mange traditionelle blæseorkestre, og de har flere gange rejst til Serbien, hvor de har spillet med stjerner som Boban og Marko Marković. Denne aften gæster de Atlas i Aarhus.

… Læs mere

 

Gadjos er resultatet af et ønske om at udvikle en personlig passion for folkemusikken fra Balkan. Bandet startede som et nedskaleret blæseorkester bestående af tuba, trompet, saxofon, trommer og percussion. I dette mindre format kunne gruppen være modigere og sammenblande flere forskellige udtryk. Med udgangspunkt i Kosovos tallava-musik begyndte de at implementere elementer fra andre genrer såsom funk og hiphop, jazz, improvisationsmusik og elektronisk musik. Dette mix, som de kaldte tallafunk, var grundstenen for deres debutalbum “Gothenburg Gadjos” (2013).

Anatolsk musik

Efter at have turneret flittigt med materialet fra den første plade voksede lysten til at eksperimentere igen. Nogle af musikerne i bandet har rødder i Tyrkiet, og en vigtig del af de senere års eksperimenter har været at undersøge den anatolske musik. Da bandet mødte den dansk/tyrkiske sanger og saz-virtuos Orhan Özgür Turan, begyndte tingene at falde på plads. De spillede en koncert sammen, og snart startede et dybere samarbejde.

Med udgangspunkt i tyrkiske folkesange og bandets mange andre udtryk og den nyfundne inspiration fra 1970’erne tyrkiske rock og funk laver Gadjos nu en personlig og moderne variant af tyrkisk folkemusik. Den distinkte rytmesektion har forfinet sit groove yderligere, og melodi-sektionen er mere tight end nogensinde. Således forenes præcise rytmer med smukke melodier. Og Özgür Turan føjer nye dimensioner til lyden med sin ekspressive sang og sit mesterlige saz-spil, der er skiftevis roligt og kønt, råt og beskidt. Efter på succesfuld vis at have udviklet det musikalske koncept oven på stribevis af koncerter i Skandinavien var det atter tid for Gadjos at gå i studiet. Og sidste år udkom så EP’en “This Is Kemal’s Barbershop”.

Links
Gadjos på Facebook
Info om handelsbetingelser m.m.

0 Anbefalinger

Vil du anbefale denne koncert til andre?

Anbefal denne koncert

Din anbefaling af denne koncert

Alle anbefaling skal godkendes af en administrator.