Jakob Bro koncert Atlas Aarhus

Om koncerten

Det er i øjeblikket kun muligt at købe billetter i forsalg her på vores hjemmeside. Det er således ikke muligt at købe billetter i døren – heller ikke på de enkelte koncertaftener.

Koncerten skulle oprindeligt have været med Jakob Bro Quartet (Jakob Bro, Thomas Morgan, Joey Baron og Mark Turner), men bliver nu i stedet med Jakob Bro, Palle Mikkelborg og Marilyn Mazur. Jakob Bro forklarer:

“Det skyldes, at Mark Turner og Thomas Morgan, som bor i New York, ikke kan rejse til Europa, som Covid-19-situationen er lige nu. Derudover er næsten alle udenlandske koncerter på min turné aflyst, og det betyder, at vi ikke kan få de aftalte koncerter til at hænge sammen hverken økonomisk eller logistisk. Det er meget beklageligt. Mine sidste koncerter inden Corona var i New York i starten af februar (Village Vanguard). Trioen med Palle Mikkelborg og Marilyn Mazur er en ret ny konstellation, én, jeg er meget glad for, og jeg forestiller mig, at vi kommer til at spille en del koncerter sammen det næste stykke tid. Der er luft i musikken, stor frihed og et fælles ønske om at skabe noget, der ikke nødvendigvis kan forklares, men mærkes.”

Bemærk: Koncerten er en siddekoncert.

“Den danske guitarist Jakob Bro skaber magisk musik, der ikke lader sig kategorisere”. Sådan skrev det amerikanske jazztidskrift Downbeat. Denne aften vender Jakob Bro tilbage til Atlas, hvor han sammen med Palle Mikkelborg og Marilyn Mazur spiller en koncert spundet om albummet “Returnings” (2018).

… Læs mere

 

Hermed hvad pladeselskabet ECM skrev om “Returnings”, da albummet udkom i foråret 2018.

På “Returnings” bliver magien yderligere forstærket, når Bro og hans musikalske soulmate, den amerikanske bassist Thomas Morgan, samarbejder med to af de mest markante skandinaviske jazzmusikere fra den ældre generation, den danske trompetist Palle Mikkelborg og den norske trommeslager Jon Christensen. Magien opstår i samspillet mellem Bros transparente klangverden, Mikkelborgs bløde og undertiden Miles-agtige horn, Morgans smagfulde valg af toner og Christensens organisk svævende trommespil. Tilsammen har de skabt et subtilt og forførende jazz-album.

Om samarbejdet

Igennem de senere år har Jakob Bros faste trio med amerikanerne Thomas Morgan og Joey Baron blandt andet via udgivelsen “Streams” (ECM, 2016) fået et stort internationalt publikum. Med “Returnings” og samarbejdet med Mikkelborg og Christensen vender Bro og Morgan tilbage til et tidligere format.

Jakob fortæller, at han har beundret Palle Mikkelborgs spil, så længe han kan huske: “Jeg har kendt Palle, siden jeg var barn. Jeg spillede selv trompet og lyttede meget til ham. Vores veje har ofte krydset hinanden. Vi spillede to koncerter tilbage i 2014, der virkelig fik mine øjne op for potentialet i den her konstellation. For et par år siden talte vi om at samarbejde om musik for kor, men vi besluttede os for at koncentrere os om improviseret musik. Palle og jeg mødtes en gang imellem, snakkede, drak vin og spillede lidt. Gradvist fødtes idéerne til albummet. Herefter ringede jeg til Jon og Thomas og inviterede dem til at spille med os. Jeg elsker den måde, hvorpå Jon undlader at spille det indlysende. Når Palle spiller stærke linjer, er Jon på vej et andet sted hen på sin helt egen måde. I mine ører er det virkelig interessant.”

Om kompositionerne

Bro og Mikkelborg begyndte med titelnummeret. ”Hovedparten af det er Palles. Han kom med en komposition baseret på bogstaverne ECM og Manfred Eichers (ECM’s legendariske grundlægger og producer) navn. Lidt på samme måde som hans kompositioner til albummet “Aura”, som han i sin tid producerede for og med Miles Davis.”

“Returnings” åbner med en ny version af “Oktober”, der fortsætter fortællingen fra Bros “Gefion” (ECM, 2015). Oktober blev indspillet på Manfred Eichers opfordring. “Det er også et stykke, som Palle kan lide at spille, og da vi mixede, blev det tydeligt, at denne version havde en særlig karakter.” Lyskaster, som også stammer fra “Gefion”, er viet til mindet om Jakob Bros far. ”Min far spillede også trompet og kunne lide Palles lyd. Så det tænkte jeg også på.”

Den blidt gådefulde komposition “Hamsun” er dedikeret til forfatteren, men er også delvist inspireret af den legendariske trommeslager Paul Motian, hvis trio Bro og Morgan spillede i. “Paul Motian talte meget om Knut Hamsun, da vi turnerede sammen, og det fik mig til at læse ham.” “View” begynder med Christensen og Morgan, hvor Palle og Jakob kun introducerer temaet. ”Ja, det er virkelig et fælles album og et resultat af et kreativt samarbejde med gode input fra alle. Rent musikalsk kan enhver af os betragtes som ”leder”.

Et af de mest rørende numre er “Song for Nicolai” tilegnet bassisten Nicolai Munch-Hansen, der døde sidste år. Det er en sjælfuld leg med både Mikkelborg og Bro.

Om Jakob Bro

Jakob Bro kommer fra Aarhus, men er bosat i København.

Han har som bandleder udgivet 13 album med med nogen af samtidsjazzens største internationale navne – musikere som Lee Konitz, Bill Frisell, Paul Motian, Kenny Wheeler, Paul Bley, Kurt Rosenwinkel, George Garzone med flere. Han har turneret vidt og bredt i Europa, Asien og USA både som sideman og i eget navn.

Han er tidligere medlem af gruppen Paul Motian & The Electric Bebop Band (“Garden of Eden”, ECM, 2006) og nuværende medlem af Tomasz Stankos Dark Eyes Quintet (“Dark Eyes”, ECM, 2009) med flere.

Han har blandt andet modtaget seks Danish Music Awards, og i 2014 blev han nomineret til Nordisk Råds Musikpris for sin trilogi “Balladeering”/”Time”/”December Song”. Sidst, men ikke mindst: Jakob Bro fylder 40 år den 11. april (og er altså 42 år den dag i dag, red.) og er med andre ord nok den af sin generations danske jazzmusikere med størst international gennemslagskraft.

“Returnings”, der er produceret af Manfred Eicher og indspillet i juli 2016 i Oslos Rainbow Studio, indeholder titlerne “Oktober”/”Strands”/”Song for Nicolai”/”View”/”Lyskaster”/”Hamsun”/”Returnings”/”Youth”.

Links

Jakob Bros hjemmeside
Facebook
YouTube
SoundCloud
Info om handelsbetingelser m.m.

0 Anbefalinger

Vil du anbefale denne koncert til andre?

Anbefal denne koncert

Din anbefaling af denne koncert

Alle anbefaling skal godkendes af en administrator.