• Lee
 • Lee

Om koncerten

4. april: Vi har fanget Mad Professor til en kort snak om koncerten – læs mini-interviewet længere nede.

Jamaicanske Lee “Scratch” Perry hører til klodens fineste reggae-producere og er samtidig en regulær dub-pionér – sammen med guyanske Mad Professor skaber han et unikt lydunivers af den både dansable, medrivende og yderst stemningsfulde slags.

… Læs mere

 

Lee “Scratch” Perry
Lee “Scratch” Perry, der blandt utallige andre har arbejdet sammen med Bob Marley And The Wailers, begyndte allerede i slutningen af 50’erne at indspille musik, men det var først, da han i 1968 lavede sit eget pladeselskab, Upsetter Records, at der for alvor begyndte at ske ting og sager. Singlen “People Funny Boy” solgte i omegnen af 60.000 eksemplarer alene i Jamaica og var et tidligt vidnesbyrd om mandens meget innovative tilgang dét at skabe musik – han benyttede sig af et sample og mere eller mindre skabte det klassiske reggae-beat.

Perry, der allerede på dette tidspunkt blev betragtet som lidt af en excentriker, dannede gruppen The Upsetters, udgav op igennem 70’erne adskillige singler og album, der alle klarede sig flot i både UK og Jamaica, og som ligeledes demonstrerede mandens eksperimenterende tilgang til stoffet. Denne kom ikke mindst til udtryk i studiet The Black Ark, som Perry byggede i 1973, og som lagde lokaler til indspilninger med mange af tidens store reggae-navne – et studie, som “Scratch” ifølge ham selv angiveligt satte ild til og brændte til grunden i et voldsomt raseri-anfald i 1978.

I kølvandet på Black Ark-æraen turnerede Perry sporadisk i UK og USA, men i det store og hele var der ikke meget at skrive hjem om i 80’erne – i hvert fald ikke før slutningen af årtiet, hvor han kom tilbage på sporet takket være et samarbejde med nærværende Mad Professor alias Neil Fraser og Adrian Sherwood. Det var også i denne periode, at Perry besluttede sig for at stoppe med at ryge og drikke. Mens man ikke hørte pokkers meget til manden i 90’erne, så tittede han dog grundigt frem hér og dér – blandt andet da han i 1998 sang med på Beastie Boys-nummeret “Dr. Lee, PhD” fra “Hello Nasty”-pladen.

I det nye årtusind har Perry fremstået mere vital end nogensinde – i 2003 vandt han en Grammy for bedste reggae-album (“Jamaican E.T.”), og året efter udråbte Rolling Stone ham til én af verdens 100 største kunstnere nogensinde. Senere samarbejdede han blandt utallige andre med folk som Andrew W.K. og Keith Richards, lige som han blev samplet af Animal Collective, der tilmed i 2011 sørgede for, at han optrådte på festivalen All Tomorrow’s Parties. I 2010 udstillede han sine billedkunstværker sammen med diverse video-installationer i et galleri i Los Angeles, og året efter blev dokumentarfilmen “The Upsetter” (der oprindeligt havde premiere på SXSW Film Festival i 2008) vist i biografer over hele verden. Senest har Perry her i 10’erne kreeret et par album i samarbejde med den engelske gruppe The Orb, og så drejede han ikke mindst selv på knapperne igen på forrige års “Back On The Controls” – mandens seneste album, der bød ham at vende tilbage til 70’ernes reggae-lyd.

Mad Professor
Mad Professor betragtes som én af de største og vigtigste producere i den såkaldte anden generation af dub/reggae. Foruden Lee “Scratch” Perry har han arbejdet med navne som Sly And Robbie, Pato Banton, Jah Shaka og Horace Andy, lige som han har været involveret i projekter med navne uden for det gængse dub/reggae-miljø – navne som Sade, Massive Attack og The Orb. Mad Professor, der også er vidt og bredt anerkendt for sine remix-egenskaber, flyttede som 13-årig fra Guyana til London, hvor han i 1979 indrettede og åbnede studiet Ariwa Sounds. Siden stiftede han sit eget pladeselskab og søsatte blandt meget andet album-serien “Dub Me Crazy”, der gik rent ind hos eksempelvis den toneangivende radiovært John Peel. Fra midten af 80’erne og frem fik han godt fat i de dub/reggae-elskende lyttere, og det er siden blevet til mange spændende album og samarbejder.

Mini-interview med Mad Professor
What can the audience expect from the show?
“All sorts – from babies and teenagers to adults and pensioners.”

What merch do you bring?
“Dub gadgets.”

Which song do you prefer performing live?
“”African Blood”, “To Be A Lover”.”

What is the best thing about being on tour?
“Meeting my fans – my fans mean everything to me.”

What is the best thing about returning from a successful tour?
“Paying all the family bills.”

What are your plans for the rest of 2016?
“To spread my Perry concept all over the world.”

Beslægtede navne
Max Romeo
Augustus Pablo
Horace Andy
King Tubby
The Congos
Junior Murvin
Scientist
Big Youth

Anmeldercitater
“For a collaboration that could’ve easily become a Cocoon of styles and persons past, The Orbserver in the Star House plays surprisingly spry.” (Dusted Magazine, 2012 – læs hele anmeldelsen)

“Overall, The Orbserver… is lots of fun for late-period Perry fans, and will appeal to Orbologists, too.” (BBC Music, 2012 – læs hele anmeldelsen)

“The Orb and Lee “Scratch” Perry recording in Berlin could have been a disaster but this is anything but.” (MusicOMH, 2012 – læs hele anmeldelsen)

Links
Lee “Scratch” Perrys hjemmeside
Lee “Scratch” Perry på Facebook
Lee “Scratch” Perry på Twitter
Eternal Thunder – omfattende site om Lee “Scratch” Perry
Mad Professor på Facebook
Info om handelsbetingelser m.m.

2 Anbefalinger

Vil du anbefale denne koncert til andre?

Anbefal denne koncert

Din anbefaling af denne koncert

Alle anbefaling skal godkendes af en administrator.

 1. marion

  marion.jaussi@gmail.com

  hello

 2. Mark Beck

  Lee S Perry

  Jeg har oplevet ham en gang live og det var en oplevelse – en UNIK OPLEVELSE.
  Går ikke glip af denne koncert.
  Mark