Stella Chiweshe koncert Atlas Aarhus

Om koncerten

72-årige Stella Chiweshe, dronningen af Zimbabwes mbira-musik, er landets mest produktive kunstner på den internationale scene. Allerede i 1980’erne og 90’erne var hun en prominent stjerne inden for verdensmusikken. Denne aften gæster hun Atlas i Aarhus.

… Læs mere

 

Siden 90’erne er der blevet lidt mere stille om “dronningen”, men det ændrer sig i disse dage. Stella er stadig en utroligt kraftfuld og spirituel kunstner. Hendes traditionelle mbira-musik (mbira dækker både over det lille tommelfingerklaver, der andre steder hedder kalimba, og hele stilen som sådan) er et middel til at etablere kontakt med afdøde forfædres ånder og er samtidig musik, der forener dens lyttere. I september 2018 udkom Stella Chiweshes længe ventede nye album, “Kasahwa”, der var en samling af hendes tidlige afrikanske singler.

Viste vejen for andre

Hendes majestæt, dronningen af Zimbabwes mbira-musik, som Stella Chiweshe kærligt kaldes, er den første kvindelige mbira-kunstner, der har skabt sig et navn og er blevet hædret inden for den ellers mandsdominerede musiktradition.

Hun er én af de ganske få zimbabwiske og sydafrikanske musikere, der i over 40 år har levet af at være traditionel mbira-musiker. Hun nyder stor respekt og er også en vigtig kvinde i denne del af musikbranchen, hvor bands optræder på festivaler, i teatre, kirker, skoler og rådhuse såvel som hjemme hos folk, hvor der spilles for familiers forfædre. Hun viste vejen for resten af Zimbabwes kvindelige musikere. Hun er en professionel kunstner i underholdningsindustrien og på den internationale musikscene. I Zimbabwe udgav hun mere end 20 singler inden for mbira-musikken, hvoraf den første, “Kasahwa”, solgte til guld.

Original kunstner

Efter uafhængigheden blev hun inviteret med i National Dance Company of Zimbabwe, hvor hun fik en rolle som ledende mbira-solist, danser og skuespiller. Hendes soloarbejde har etableret hende som én af de mest originale kunstnere på øjeblikkets afrikanske scene, og med mbira-musikken demonstrerer hun dybden og kraften i den traditionelle spirituelle musik – både ude og hjemme.

Chiweshes oplevelser har over årene stimuleret hende til at introducere mbira-musikken til et vestligt publikum uden at miste forbindelsen til sine zimbabwiske traditioner. Siden har hun vundet adskillige priser i sit hjemland. I 2003 hædrede University of Zimbabwe hende med en Master’s Degree in Arts.

Stella Chiweshe begyndte i starten af 1970’erne at optræde solo til ceremonier rundt omkring i Zimbabwe.

Beslægtede navne
Tshala Muana
Sibongile Khumalo
Judith Sephuma
Dorothy Masuka
Busi Mhlongo

Links
Stella Chiweshes hjemmeside
Info om handelsbetingelser m.m.

0 Anbefalinger

Vil du anbefale denne koncert til andre?

Anbefal denne koncert

Din anbefaling af denne koncert

Alle anbefaling skal godkendes af en administrator.