Om koncerten

Det bliver utvivlsomt utænkeligt, ualmindeligt, ubegribeligt, uvornt, uneasylistening, uforudsigeligt, uvantgarde, uhørt, umainstream ujazzet (fortsæt uventuelt selv rækken af u-ord), når fantastiske musikere mødes og sætter tingene sammen på nye måder og falder over musik, som overrasker såvel publikum som de optrædende.

… Læs mere

 

Ujazz er en stribe alt andet end gængse koncerter, som giver dig mulighed for at sige, at du var tilstede den dag, de opfandt morgendagens mainstream.

Program
15.00 – Lonnie Holley & Jim White
15.50 – Gustaf Ljunggren & Skúli Sverrisson
16.30 – Diego Schissi & Peter Knight
17.10 – Girls In Airports feat. Jens Blendstrup
18.30 – Katrine Stochholm
19.10 – Kim Myhr
19.50 – AlasNoAxis
21.20 – Bro/Knak
22.15 – Yes Deer
22.45 – Goran Kajfes Subtropic Arkestra

Lonnie Holley & Jim White
“Når jeg taler med en Gud af en slags, bliver det som oftest til lidt mumlen, men mit indtryk er, at Lonnie Holley fører lange samtaler. Der er hul igennem!” (Jim White).

Siden 1979 har Lonnie Holley viet sit liv til improvisationel, spirituel kreativitet, som har manifesteret sig i tegning, maleri, skulptur, fotografi og musik. Holley er improvisation i yderste konsekvens med musik og tekster, der opstår på stedet og udvikler sig til hvert et arrangement, koncert og indspilning.

Til Ujazz får Holley selskab af Jim White, der i sin tid blev opdaget af David Byrne, som signerede ham til sit pladeselskab, Luaka Bop. Også White er multikunstner, som omfavner eksperimentelle ekstremer, men modsat Holley er der her tale om en perfektionist, der forbereder sig med timelange øvesessioner forud for hver koncert.

Ujazz bliver med andre ord en enestående mulighed for at overvære et nervepirrende clash mellem to verdener, når disse stærke personligheder for første gang nogensinde står på samme scene.

Ud over at optræde til Ujazz, har White lavet en af årets festugeplakater samt en række interessante skulpturer, som kan opleves under Festugen.

Gustaf Ljunggren & Skúli Sverrisson
Her er det eneste oplæg til koncerten, som de to internationalt indstillede nordboere har modtaget forud for koncerten:

Hej Skulí og Gustaf!  Hvis I vil lave et sæt hvor i begge spiller banjo, er det helt ok!

Med venlig hilsen,
Aarhus Festuge

Uanset om det bliver banjo, valdhorn eller piano og guitar, er vi i gode hænder, når den svenske guitarist, komponist og multiinstrumentalist, Gustaf Ljunggren, og islandske bassist og komponist, Skulí Sverrisson, optræder sammen i en improviseret duo. De to musikere har så meget i deres værktøjskasse, at den musikalske kvalitet aldrig drages i tvivl. Parret med nysgerrighed og gensidig respekt er der gode chancer for, at vi får en Ujazz-koncert af de uforglemmelige.

Ljunggren har spillet med musikere som Sofia Karlsson, C.V. Jørgensen og Robyn, og så var han kapelmester i ’Det nye talkshow’ med Anders Lund Madsen, hvor mange danskere kender ham fra. Sverrisson har samarbejdet med en lang række kendte kunstnere fra forskellige musiske genrer, heriblandt Laurie Anderson og Lou Reed.

Gustaf Ljunggren optræder desuden til TRIO, hvor han er en del af trioen.

Diego Schissi & Peter Knight
Den australske trompetist Peter Knight og den argentinske pianist og komponist Diego Schissi optræder sammen i en improviseret duo.

Diego Schissi er et af det unge Argentinas absolut største musiknavne. Tongos har han selv kaldt sin musik – et navn der afslører slægtskabet med landets vigtigste kulturelle arv, tango. Ved at bevare tangoens grundlæggende byggesten og indarbejde elementer fra jazz og klassisk musik har han skabt den nye smukke og interessante tongos-lyd. Peter Knight er vidt anerkendt for sin eklektiske tilgang, hvor han integrerer jazz, world music og eksperimentelle traditioner. Nysgerrighed gennemsyrer den multidisciplinære musikers arbejde, der ikke kan kategoriseres, men befinder sig mellem genrer og kulturer. Det skal derfor blive interessant at høre resultatet, når to musikalske verdener støder sammen i et interkontinentalt møde.

Diego Schissi kan desuden opleves til TRIO og på Det Kongelige Teater i København, når en række festugeindslag gæster hovedstaden. Peter Knight kan ligeledes opleves til en række andre Festugearrangementer.

Girls In Airports feat. Jens Blendstrup
Hvad, navnet ikke afslører, er, at Girls in Airports består af fem mænd, hvis globale format dog antydes i det sidste ord. Deres lydunivers krydser både musikalske og geografiske grænser, når de blander jazz, indie og folkemusik og optræder med lokale i Kina og percussionlegenden Nereu Mocotó i Brasilien. Nysgerrighed og konstant udvikling kendetegner gruppen, der med tre stærke albumudgivelser og medrivende koncerter på kort tid har slået deres navn fast på den internationale musikscene. Til Festugen optræder de sammen med poeten og performeren Jens Blendstrup, hvormed den stemningsfulde instrumentalmusik tilføjes en ny humoristisk dimension, når Blendstrup deler ud af sine originale fortællinger.

Martin Stender (sax)
Lars Greve (sax/klarinet)
Mathias Holm (keys)
Victor Dybbroe (perc)
Mads Forsby (trommer)

Katrine Stochholm
”For mig er dansen det ypperste i kunst. Jeg har desuden en længsel efter, at min musik skal komme til at dreje sig mindre om mig og min person og i højere grad om andre – om danserne, koreografien og om selve de der oplever den som publikum. At lave en så medrivende oplevelse, at de ikke har tid til at reflektere over den før bagefter” (Katrine Stochholm).

Katrine Stochholm (Under byen, Islets of Dust) gæster Ujazz med sine danske sange tilsat danseforestillingen ‘Fugle, Krybdyr, Rovdyr, Padder’, der er levende musikvideoer leveret af tre dansere med lommelygter, vifter og tøjstykker. Stochholm selv træder i baggrunden, når den velkendte koncertoplevelse tilføjes en ny dimension, der intensiverer liveudtrykket.

Arrangementet er en del af Ujazz, som er en endagsfestival, der skubber til grænserne for, hvad jazz er.

Musikere:
Soffie Viemose (Nanome, Lowly): Laptop, kor
Nanna Schannong (Lowly, Nanna Schannong): Guitar, kor
Kasper Nyhus (Kirsten & Marie, Kites & Komets m. fl): Percussion
Mathias Lykke: Percussion
Jonas Bille Andersen: Percussion, klaver
Anna Jalving: violin

Dansere:
Nanna Bech
Eline Engholm
Eliza Boye

Koreografierne er udviklet i samarbejde med danserne, koreograf og danser, Anette Asp Christensen og Kristoffer Louie (aka Gnu) og Tuan Mihn Hoang.

Kim Myhr
Kim Myhr er lyden af en nøgen 12-strenget akustisk guitar, der strækkes til det yderste og afprøver alle tænkelige og utænkelige aspekter af instrumentets kunnen. Myhr er et vigtigt navn på den eksperimentelle musikscene i Norge, både som komponist og guitarist samt som medstifter af Fri Resonans festivalen i Trondheim, der er kendetegnet ved eksplorativ og nyskabende musik. I marts 2014 udkom hans længe ventede soloalbum ‘All your limbs singing’. Det er intim simplicitet leveret med en krigerisk energi.

AlasNoAxis
Trommeslageren Jim Black står i spidsen for den nye generation af jazzmusikere, der tilsammen udgør AlasNoAxis. Gruppen, der ud over Black, består af guitarist Hilmar Jensson, bassist Skúli Sverrisson og saxofonist Oskar Gudjonsson repræsenterer forfriskende moderne jazz. Lyden er fokuseret, men samtidig uforudsigelig, hvorved lytterens opmærksomhed fastholdes. De beskriver deres seneste album ’Antiheroes’ fra 2012 som en miniature eller reduktion af deres livekoncerter, da en bid musik, en idé eller en kort sang flettes sammen gennem improvisation. Lytteren tages med på en rejse, der er i konstant bevægelse fremad og aldrig vender tilbage til udgangspunktet.

Bro/Knak
Bro/Knak er et samarbejde mellem den succesfulde jazzguitarist- og komponist Jakob Bro og den elektroniske musiker, komponist og producer Thomas Knak, også kendt som Opiate, der bl.a. har produceret for Oh Land og Björk. Jazz og electronica forenes på deres opsigtsvækkende, fælles dobbeltalbum, hvor de to har skabt hver deres versioner af de samme numre, hvorpå en lang række anerkendte musikere fra ind-og udland medvirker. Nu er Bro/Knak i gang med et nyt album, og til koncerten til Aarhus Festuge får du et sjældent indblik i arbejdet hermed, når de spiller nye kompositioner og arrangementer relateret til den kommende plade. Thomas Morgan akkompagnerer på bas og Aaron Parks på klaver, mens musikken tilføjes et ekstra lag med visuals af Sune Blicher.

Yes Deer
Yes Deer er et skævt band, der balancerer elektroniske lyde, sfæriske bevægelser og energiske rytmer i et vibrerende samspil. Der er noget spontant over musikken, som konstant udvikler sig og skifter karakter. Det er en undersøgelse af et musiklandskab, hvor de individuelle musikere går hver deres vej, men alligevel ender samme sted. Gruppens friske og entusiastiske fremførsel favner det uharmoniske og umiddelbart kaotiske, der gør det til en interessant og inspirerende musikoplevelse.

Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Goran Kajfes er en ekstraordinær, visionær trompetist og en nøgleperson inden for crossover electro-jazz. Den kroatiskfødte svensker vandt i 2012 ’Nordic Music Prize’ for sit album ’X/Y’, en succes han fulgte op med sit fjerde studiealbum ’The Reason Why Vol. 1’ i 2013. Her har han gennemgået sin musiksamling og udvalgt otte numre, som har haft indflydelse på hans musiske virke, hvorfor pladen både indeholder elementer af tyrkisk psykedelisk funk, brasiliansk soul, nigeriansk highlife, tysk psykedelisk electronica og progressiv jazz/rock. Sammen med sit ti mand store jazzensemble, Subtropic Arkestra bestående af de bedste svenske musikere, har han gjort numrene til sine egne, hvorved pladen ikke blot er en hyldest til Kajfes’ mange inspirationskilder, men også et forsøg på at bevæge jazzen i nye retninger.

0 Anbefalinger

Vil du anbefale denne koncert til andre?

Anbefal denne koncert

Din anbefaling af denne koncert

Alle anbefaling skal godkendes af en administrator.